Reklámtáblák, cégtáblák jelentősége és alapanyagai

Röviden vagy bővebben

Mézes Bernadett
Mézes Bernadett
2024-04-30 14:24
A reklámtáblák és cégtáblák alapvető-belépő szintű eszközei a céges kommunikációnak, amelyek segítenek az üzenetek vizuális megjelenítésében és a márkaismertség növelésében. A megfelelő alapanyag kiválasztása elengedhetetlen a tartósság, az esztétika és a költséghatékonyság szempontjából. Ebben a bejegyzésben megismerkedünk a leggyakoribb tábla anyagokkal.

Rövid-humoros VIDEO-nkban(link) pár másodperc alatt megtudhatod a három leggyakoribb anyag különbségeit, de ha bővebben érdekel a téma és a szakmai vonatkozások, akkor görgess lejjebb és olvasd el cikkünket.

null

A Reklámtáblák, cégtáblák alapanyagának alapvetően három nagy csoportja van.

 1. Ongrafoam vagy habosított PVC alapanyag
 2. Fém alapanyag
 3. Fa alapanyag
  Ezek az anyagok önállóan vagy kombinálva is előfordulnak. Nem véletlenül a habosított PVC a legelterjedtebb, könnyű súlya, feldolgozhatósága és tartóssági tulajdonságai miatt. A tisztán fém alapanyag egyre inkább kezd kiszorulni ár érzékenysége miatt, a tisztán fa pedig a tartóssága miatt kerül háttérbe. Reklámtáblákhoz, cégtáblákhoz az ongrafoam / habosított PVC táblás anyagokat használjuk a leggyakrabban így ezeket mutatjuk most be. Illetve egy un. szendvicslemezt, ami a fém és a PVC kedvező hatásait ötvözi.
Ongrafoam/ habosított PVC táblás anyagok

Számtalan színben (színtelenben is) és vastagságban elterjedt az egész világon. A leggyakrabban pont a reklámiparnak köszönhetően a fehér alapszínnel találkozhatunk, 3-5-10mm vastagságban. Nálunk a molino24.hu-nál is a 3 mm-es és az 5 mm található meg mindig raktárkészleten nagy mennyiségben, de szerencsére minden változat gyorsan beszerezhető. A tábla anyaga polivinil-klorid (PVC) ennek minden pozitív és negatív tulajdonságával. Egy tábla mérete általában maximálisan 2050x3050mm így, ha ettől nagyobbat szeretnél illeszteni kell a szegmenseket, ha kisebbet akkor értelemszerűen vágni kell a táblát. Szerencsére a méretre vágást rendeléskor elvégezzük helyetted és csak a rendelt méretet kell megvásárolnod. A hulladékot mi elhasználjuk így selejt, hulladék nélkül hasznosítható egy-egy tábla. Fix rögzítési módokat (ragasztás, popszegecselés) nem szoktak javasolni, mert az anyag repedhet, törhet hőingadozás esetén. A tábla ellenáll a víznek, a nem maró-savas vegyszereknek, tűz esetén olvad nem lángol és UV állósággal is rendelkezik.

null
A legolcsóbb típus: 3 mm habosított PVC

Ez az alapanyag kiválóan alkalmas belső térben történő használatra. A 3 mm vastagságú habosított PVC nagyon könnyű, így egyszerűen kezelhető, vágható bonyolultabb formákra is. Ráadásul a felszerelése is egyszerű. Előnyei közé tartozik, hogy nem igényel különösebb karbantartást, és a sima felülete tökéletes alap a kiváló minőségű nyomatok számára. Sokan rendszeresen használják kültérre is, rövid távra egy kiállításra. Szezonális üzletnyitás esetén, pár hónapra mi is el tudjuk képzelni kültéren, de hosszútávon nem fog bizonyítani. Ha például egy homlokzaton hullámos reklámtáblát látsz szinte biztos, hogy ezt látod. Hőre – mint minden műanyag- ő is tágul, a rögzítési pontok ugyan fogják a táblát, de mivel vékony (3mm) a tábla ez a tágulás, hőingadozás látványos hullámosodásban nyilvánul meg, későbbiek folyamán repedések is megjelenhetnek. Ami azért nem túl esztétikus!

Az élettartama rengeteg tényezőről függ. Először is, hogy hova rakom ki: Ha homlokzatra ott nyilván nem fogják rongálni nem érik el. Ha kerítésre teszem, akkor bizony be lehet törni egy erős ökölcsapással akár, így ezzel is számolni kell. Az időjárás sem kíméli, a tűző nap gyorsan tönkre teszi, de ha árnyékos falfelületre kerül évekig is kitart. Szóval az élettartam kérdés nem egyszerű: pár hónaptól akár 5 évig (de 8 éveset is tudunk) is terjedhet egy mondjuk beltéri fali táblánál. Tisztítása enyhén mosogatószeres és nedves puha (microszálas) ronggyal történjen, a dörzsölést mellőzzük, szinte biztos, hogy kárt okoz akár a tábla anyagát is belehet karcolni főként, ha a nyomat nincs laminálva.

Előnyök:

 • Könnyű súly, könnyű felszerelhetőség
 • Sima felület, ami ideális a nyomtatáshoz
 • Hajlékonyság, könnyen formálható, alakítható
 • Alacsony költség

Hátrányok:

 • Korlátozott kültéri használat (időjárási tényezők miatt)
 • Fizikai behatásokra (pl. ütés) érzékenyebb
null
A leggyakoribb típus: 5 mm habosított PVC

A 5 mm habosított PVC hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a 3 mm-es változat, de vastagabb és így strapabíróbb. Ez az anyag jobban ellenáll a fizikai sérüléseknek, így alkalmasabb nagy forgalmú belső terekben történő használatra, például vásárlóközpontokban vagy kiállításokon. De kültéren is már jól alkalmazható, reklámtábláknak, cégtábláknak a leggyakrabban ezt a változatot rendelik kedvező ára és viszonylag hosszú élettartama miatt. A már említett hullámosodásra mérsékelten hajlamos, hosszabb-nagyobb méretek esetén egy meleg nyári napon előfordulhat méret változás, de biztos hogy kisebb mértékben és kevésbé látványosan mint a 3mm változatnál. A vastagsága miatt alakíthatósága már nehézkesebb, de azért még jól formálható, vágható alakzatokra, a kreativitás szárnyalhat tehát!

Előnyök:

 • Nagyobb strapabírás és tartósság
 • Továbbra is könnyű, tehát könnyen kezelhető
 • Jó minőségű nyomtatási felület
 • Kedvező ár/élettartam arány

Hátrányok:

 • Magasabb költség, mint a vékonyabb PVC változatoknál
 • Korlátozott kültéri használat
null
A verhetetlen: 3mm Dibond alumínium lemez

A 3mm Dibond alumínium lemez egy magasabb védelmet nyújtó alapanyag, amely külső és belső használatra egyaránt ideális. Ez az anyag egy szendvicspanel, melynek középső mag, rétege PE polietilén, míg a külső rétegek alumíniumból készülnek. Millió féle változata és vastagsága létezik, de megmunkálás szempontjából a 3mm vastagság a legelterjedtem a reklám-dekor (sign) világban. Nagyon változatos hatást lehet elérni pl. egy festett vagy szálcsiszolt alu verzióval. A tábla méret jellemzően 2050x3050mm, de ez típustól is függ. Az időjárásnak tökéletesen, tartósan ellenáll, a legmasszívabb táblatípus és pusztakézzel nem is igen tehető kár benne (bár Schwarzeneggernek még nem adtuk oda tesztelésre) Hosszútávú, kültéri megoldásokhoz abszolút ideális, igaz az egyszeri költsége magasabb mint a habosított PVC tábláké, de nem is fog cserét igényelni hosszú ideig.

Előnyök:

 • Nagyfokú időjárásállóság „örök” darab
 • Ütésállóság
 • Erős és tartós anyag
 • Kiváló minőségű és tartós nyomatok
 • Kis önsúly (kisebb mint egy tisztán fém tábláé)

Hátrányok:

 • Magasabb költség, mint a PVC alapú tábláknál
 • A súly miatt több rögzítési pont szükséges

A reklámtáblák és cégtáblák kiválasztásánál fontos figyelembe venni az alapanyagok és a helyszín sajátosságait. A vékonyabb habosított PVC-t belső térben ajánljuk, ahol a könnyű kezelhetőség és a költséghatékonyság fontos szempont. A vastagabb PVC táblák már kültéren is jó szolgálatott tehetnek, míg a Dipond alumínium lemez ideális, hosszútávú választás, kültéri használatra.

null
Legfrissebb cikkek
Mi az a banner?
Mi az a banner?
Tudj meg többet
Ilyen matrica kell neked, ha elektromos autó pályázaton nyertél
Ilyen matrica kell neked, ha elektromos autó pályázaton nyertél
Tudj meg többet
Villámgyors kivitelezés
Villámgyors kivitelezés
Tudj meg többet
Kiállításra készülöknek
Kiállításra készülöknek
Tudj meg többet
Legnépszerűbbek
Molino készítés, molinó gyártás, reklámponyva
Villámgyors molinó nyomtatás!
1 munkanap alatt, többféle alapanyagra is kérheted
2 300 Ft-tól
Tudj meg többet
Cégtábla, reklámtábla - sík
A cetlik ideje lejárt!
Találd meg a tökéletes, szemet gyönyörködtető táblát üzeneted közvetítésére
6 175 Ft-tól
Tudj meg többet
Autómágnes, mágnes matrica
Csak felteszem - leveszem!
Nyom nélkül eltávolítható reklámfelület, változatos méretben és formában
7 500 Ft-tól
Tudj meg többet
Standard Roll up
A kötelező alapfelszereltség
Mutasd meg magad bárhol, bármikor!
21 081 Ft-tól
Tudj meg többet
Classic ezüst megállítótábla
Kétoldalas cserélhető plakátos kivitel
A hatékony "vevőfogó" cserélhető felülettel
20 093 Ft-tól
Tudj meg többet
Házunk tájáról
A Molino24 blog-magazinja
Meleged van? Adunk egy tippet
Meleged van? Adunk egy tippet
Jégvilág Nyíregyházi Állatkert
Tudj meg többet
Milyen a nyomdaipar jövője -
Milyen a nyomdaipar jövője -
Innovációk és trendek a DRUPA2024-en
Tudj meg többet
Pista szereti az "Erős" méreteket
Pista szereti az "Erős" méreteket
- így készül két nagy méretű molinó!
Tudj meg többet
© Copyright 2023 Pezsgő Party Kft. Minden jog fenntartva!
Arculat, honlaptervezés: Kreatív Vonalak és Perspex