Mitől lesz ütős egy molinó?

Mézes Bernadett
Mézes Bernadett
2023-01-12 09:11
A vevők figyelméért küzd az összes vállalkozás, ezért minden reklámfelület óriási zajban próbál érvényesülni. Jogos tehát a kérdés, hogyan tűnhetünk ki ebből a tömegből, miként lehet éppen a mi molinónk az, amit észrevesznek a potenciális vevőink? Egy molinó univerzális előnye, hogy nincs helyhez kötve, ezért mindig a célközönség útjában állítható fel, és ehhez képest az ára igen kedvező, pláne ha hozzátesszük, hogy ha a megfelelő minőségben készül, egészen tartós is tud lenni. Ahhoz viszont, hogy igazi Jolly Joker- eszköz lehessen, érdemes néhány szempontot megfontolni.
Milyen alapanyagra készüljön?
Először azt kell eldöntened, hol és mennyi ideig szeretnéd használni a molinót. Ettől függ ugyanis, melyik alapanyag hozzá az ideális választás.

Ha csak egy-két eseményen vagy mindig beltéren szeretnéd használni, akkor tökéletes a legolcsóbb, legegyszerűbb alapanyag, a laminált molinó. De ha középtávon tartós és/vagy kültéri megoldásban gondolkodsz, és az alapanyagnak bírnia kell az időjárási viszontagságokat (szél, nap, fagy, eső) és nagy szakítószilárdsággal kell rendelkeznie. Ezesetben válaszd az úgynevezett frontlit öntött molinót. Ha pedig egy igazán hosszútávú, kültéri megoldást kívánsz, gyakran szállítod a molinót, mindig más helyre teszed, akkor a legtartósabb, legminőségibb alapanyagot az ún. “Ferrari molinó”a legideálisabb a számodra.

A legegyszerűbb molinók sem „átlátszóak”, de azért a napfény át tud szűrődni rajta és a nem erőteljes színű grafikákat képes elhalványítani. Létezik teljesen fényzáró ún. “blockout molinó” alapanyag is. Ennél a típusnál az alapanyag közepén egy fekete réteg van elhelyezve, ami megakadályozza, hogy a fény átvilágítsa. A blockout anyag lágyabb esésű, sűrűbb szövésű, felülete selyemfényű, szélei kevésbé hullámosodnak és a színek is élénken jelennek meg. A fényzáró réteg miatt akár kétoldalas molinóként is elkészíthető.

Valamennyi molinó élettartama a kihelyezéstől és a környezeti hatásoktól függően 1-3 év. Méret határ nincs, mert a kisebb darabok hegesztésével egészen óriás felület (több száz négyzetméter) is összehozható.

A nyomtatás minősége
A nyomtatás minősége

Sajnos megrendelőként nem sok ráhatásod van arra, hogy egy gyártó milyen géppel és milyen festékkel készíti el a molinódat. Pedig jogos elvárás lenne minden molinóval szemben, hogy a nyomat ne legyen csíkos, foltos és UV álló tintát használjanak hozzá. Sajnos nem alakult ki az a gyakorlat, hogy erre rákérdezzenek a megbízók, de mi erre biztatunk. Mert a nyomat élettartamát jelentősen rontja, ha mondjuk egy olcsó, gyorsan fakuló kínai festéket használnak, mert az gyakran csak 6 hónapot bír.

Milyen grafika kerüljön a molinóra?
Milyen grafika kerüljön a molinóra?

Nyilván nagyon nem mindegy, mit nyomtatunk a molinóra. Fontos, hogy összhangban legyen a céged arculatával és harmonizáljon más, a helyszínen lévő marketingeszközötökkel.
A kiemelendő reklámrészt érdemes a felső részen elhelyezni, mert ide pillantunk először. Kerüld a zsúfoltságot, a sok szöveget!
A figyelem felkeltése a cél, senki nem fog megállni a molinó előtt és hosszasan olvasgatni. Sokkal hatásosabb, ha csak egy mondat kerül rá. Egy szlogent, egy fő üzenet vagy egy kampány fő mondanivalója. Talán mondanunk sem kell, de fentről-lefelé és balról jobbra irányokat érdemes követned, hiszen mi európaiak így olvasunk

Képből is hatásosabb, ha mondjuk egyetlen jól eltaláltat használsz és nem montázst vagy mozaikszerű elrendezést. A fotó legyen minőségi, éles, nagy felbontású. Mivel ez határozza meg alapvetően a molinó színeit, sokat jelent, ha harmónikus, szép színű a fotó. Megbízhatóságot sugall, ha egy reklámon jó minőségű kép(ek) és összhang uralkodik. Szükség esetén változó adatokat, például árakat is használhatsz molinódon. Öntapadó matricával ez könnyedén megoldható. Ha nem értesz ezek kialakításához: sebaj, számtalan szakképzett grafikus tud ebben a segítségedre lenni a piacon, és a legtöbb gyártó cégtől is kaphatsz valamilyen szintű segítséget.

Konfekcionálás, vagyis az utómunka.
Konfekcionálás, vagyis az utómunka.

Elkészülte után is el lehet ám rontani a molinót. A felfogatás, kihelyezés módja határozza meg, hogy ringli karikát, bújtatót vagy egyszerű visszahajtást célszerű alkalmazni.

Egy profi gyártó cég (mint Mi!), egy molinót nem csupán méretre vág és kész, hanem a szélén pár centis visszahajtást, szegést alkalmaz. Ezt hegesztik le (sütik el), így a kész terméken a környezeti hatásoknak, erőknek leginkább kitett rész duplán erősítve lesz. A csak ragasztással rögzített megoldás kevésbé tartós. Ezt követően a szegett részen helyezik el a felfogatást könnyítő fém karikákat (ún. ringliket) legtöbbször fekete-fehér vagy ezüst színben, de létezik műanyag átlátszó is, mely szinte láthatatlan a grafikán. Ha befogató keretet, rudat használ a megrendelő a rögzítéshez, akkor a ringlik kimaradnak, csak a szegés vagy a rögzítő rúdhoz kialakított bújtató készül el.

A molinó kihelyezése és tárolása
A molinó kihelyezése és tárolása

Nyilván olyan látható helyet célszerű találnunk neki, hol a legtöbb arra haladó tekintetét képes megfogni. Külön jó, hogyha ők egyébként is éppen várnak valamire, a kirakat előtt vagy mondjuk egy mozgólépcsőn. A kihelyezésnél is fontos a minőség, gondoljunk csak bele, hogy mennyit ront egy szedett-vetett madzagos kikötés akár egy szép molinón is. Használj inkább esztétikus gumi kötelet, kipattintható alukeretet, ha egy helyen tartósan van a felület. Ilyen alukeretekbe téve kirakatokba is belógathatod, de gyorsan összeszerelhető, könnyen szállítható állványok segítségével térelválasztásra, háttérfalnak is alkalmas egy kiállítás, sajtótájékoztató vagy egyéb rendezvény esetén. Ha üzleted mozgásban van és sűrűn helyezed át különböző feltételekkel rendelkező helyszínen a molinót, akkor használj gyors megoldást.

A molinó színével harmonizáló műanyag gyorskötözőket könnyedén alkalmazhatod. Ha sérülés keletkezik a molinódon, mielőbb javíttasd meg, így tovább fog szolgálni! Egy kiesett, kiszakadt ringlikarika, egy apró szakadás még javítható és megelőzi a további nagyobb – a molinó cseréjét indokló - sérülést. Ha épp nem használod vagy szállítani szeretnéd, akkor tekerd fel a rövidebb oldalán hengerbe, semmiképp ne hajtsd. A hajtás vonalaknál az anyag gyűrődhet, gyengülhet és a nyomat is betörik. Lehetőleg szobahőmérsékletű helyen tárold, így nem esik bántódása.
A molinó tehát univerzális reklámeszköz, nagyszerű dekorációs elem lehet. Könnyen mozgatható, költséghatékony, többször is felhasználható. Találkozhatunk vele rendezvényeken, kiállításokon, sporteseményeken, üzlethelyiségekben, kül- és beltéren egyaránt. Ha jó minőségben készíted el, pozitív hatással van a lehetséges vásárlóidra és sokáig megbízhatóan szolgálhatja üzletedet.

null
Legfrissebb cikkek
Milyen a nyomdaipar jövője -
Milyen a nyomdaipar jövője -
Tudj meg többet
Pista  szereti az "Erős" méreteket
Pista szereti az "Erős" méreteket
Tudj meg többet
Választásokra készülsz?
Választásokra készülsz?
Tudj meg többet
Bemutatjuk új „24/7 home office” munkatársunk
Bemutatjuk új „24/7 home office” munkatársunk
Tudj meg többet
Legnépszerűbbek
Molino készítés, molinó gyártás, reklámponyva
Villámgyors molinó nyomtatás!
1 munkanap alatt, többféle alapanyagra is kérheted
2 300 Ft-tól
Tudj meg többet
Cégtábla, reklámtábla - sík
A cetlik ideje lejárt!
Találd meg a tökéletes, szemet gyönyörködtető táblát üzeneted közvetítésére
6 175 Ft-tól
Tudj meg többet
Autómágnes, mágnes matrica
Csak felteszem - leveszem!
Nyom nélkül eltávolítható reklámfelület, változatos méretben és formában
7 500 Ft-tól
Tudj meg többet
Standard Roll up
A kötelező alapfelszereltség
Mutasd meg magad bárhol, bármikor!
21 081 Ft-tól
Tudj meg többet
Classic ezüst megállítótábla
Kétoldalas cserélhető plakátos kivitel
A hatékony "vevőfogó" cserélhető felülettel
20 093 Ft-tól
Tudj meg többet
Házunk tájáról
A Molino24 blog-magazinja
Vállalkozóként is kezdd okosan a 2024-es évet!
Vállalkozóként is kezdd okosan a 2024-es évet!
Tudj meg többet
Új arculat - új weboldal
Új arculat - új weboldal
Tudj meg többet
Mitől lesz ütős egy molinó?
Mitől lesz ütős egy molinó?
Tudj meg többet
© Copyright 2023 Pezsgő Party Kft. Minden jog fenntartva!
Arculat, honlaptervezés: Kreatív Vonalak és Perspex