Milyen a nyomdaipar jövője -

Innovációk és trendek a DRUPA2024-en

Mézes Bernadett
Mézes Bernadett
2024-06-14 08:04
A nyomdaipar az utóbbi években jelentős növekedésen ment keresztül, és az iparág jövője is ígéretesnek tűnik. A Düsseldorf-ban megrendezett DRUPA kiállítás a világ egyik legnagyobb nyomtatási technológiák számára rendezett piaci platformja. Kollegáink itt találkozhattak a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság legújabb trendjeivel – nyolc év után először ismét személyesen. Ha kíváncsi vagy hogy a legújabb innovációk hogyan forradalmasítják a nyomdaipari folyamatokat és termékeket olvasd el cikkünket vagy nézd meg videonkat.

52 ország, 1646 kiállítója május 25-június 7.-ig mutatta be azokat a nyomdaipari újdonságokat, melyek a jövőben meghatározzák a piacot: Nem meglepő módon a digitalizáció, automatizálás és a fenntarthatóság volt leginkább célkeresztben. Utoljára 2016-ban, a COVID járvány előtt tartották meg a kiállítást, így nem véletlen, hogy a nyolc évnyi kihagyás után mindenki itt akart lenni. 140 000m2 kiállítói területen minden márka és nagyvállalat képviseltette magát. A neves globális szereplőktől a feltörekvő újoncokig és start-up vállalkozásokig - a regisztrált kiállítók listája a nyomdaipar „who is who”-ja volt. Munkatársaink 2 napot töltöttek a kiállításon és igyekeztek a reklámdekorációs világot érintő újdonságokat megismerni. Rájuk a legnagyobb hatást a Canon standja gyakorolta méreteivel és az ott szerzett ismeretekkel, találkozásokkal gazdagodtak.

Az innováció új korszaka

A nyomdaipar egy új, innovációval teli korszakba lépett. A digitális technológiák, mint az AI-vezérelt rendszerek és a fejlett nyomtatási módszerek, új lehetőségeket teremtenek. Az AI-alapú rendszerek különösen figyelemre méltóak a nyomdai előkészítési feladatok automatizálásában, a gyártó gépek figyelésében és a minőségellenőrzés biztosításában. Több cég is képviseltette magát ezeken a területeken. Az iparágban heves vita folyik a mesterséges intelligencia alkalmazásából adódó lehetőségekről. Az AI-alapú rendszerek automatizálhatják a nyomdai előkészítési feladatokat, felügyelhetik az eszközöket, biztosíthatják az alapvető karbantartást és minőségellenőrzést, személyre szabhatják a nyomatokat, és optimalizálhatnak számos egyéb folyamatot. Az AI által generált képek egyre nagyobb keresletet teremtenek a 2D, 3D és 4D formátumú nyomtatás iránt. Ezen okok miatt tehát mindenképp szemmel tartandó, követendő eszköz.

Digitalizáció és új lehetőségek

A digitalizáció vezérli a nyomdaipar jövőjét, új lehetőségeket nyitva meg. A technológiai innovációk, mint a mesterséges intelligencia, katalizátorként szolgálnak, és a nyomtatott termékek személyre szabása új vásárlói élményeket teremt. A DRUPA Global Trends Report 2023 szerint különösen Délkelet-Ázsiában növekszik a nyomtatási szektor iránti kereslet, ahol a nyomdavállalatok 62%-a nagyobb rendelési mennyiségre és megnövekedett értékesítésre számít 2024-ben. De az Európai piacon is növekedésre számíthatunk! Az előrejelzések szerint a nyomdaiparban erős optimizmus uralkodik az új korszak kezdetével kapcsolatban.

Különösen izgalmas terület az egyre inkább személyre szabott nyomdai megoldások alkalmazása, amelyek célja a vásárlói igények kielégítése a személyre szabott csomagolástól a marketinganyagokig. A kiterjesztett valóság (AR) használata új lehetőségeket rejt magában, mivel az ügyfelek okostelefonjaik vagy AR-szemüvegeik segítségével további információkat kaphatnak majd a nyomtatott anyagokról. Érdeklődve figyeljük ezen technológia fejlődését is.

A DRUPA2024 az innováció, a technológiai fejlődés és az iparági hálózatépítés központi helyszíne volt, ahol a nyomdaipar jövőjének formálói találkoztak. Az itt bemutatott új technológiák és megoldások biztosítják a folyamatos sikerhez szükséges eszközöket egy dinamikusan változó iparági környezetben.
És ebből a Molino24 sem maradhat ki….

null
null
Legfrissebb cikkek
Mi az a banner?
Mi az a banner?
Tudj meg többet
Ilyen matrica kell neked, ha elektromos autó pályázaton nyertél
Ilyen matrica kell neked, ha elektromos autó pályázaton nyertél
Tudj meg többet
Villámgyors kivitelezés
Villámgyors kivitelezés
Tudj meg többet
Kiállításra készülöknek
Kiállításra készülöknek
Tudj meg többet
Legnépszerűbbek
Molino készítés, molinó gyártás, reklámponyva
Villámgyors molinó nyomtatás!
1 munkanap alatt, többféle alapanyagra is kérheted
2 300 Ft-tól
Tudj meg többet
Cégtábla, reklámtábla - sík
A cetlik ideje lejárt!
Találd meg a tökéletes, szemet gyönyörködtető táblát üzeneted közvetítésére
6 175 Ft-tól
Tudj meg többet
Autómágnes, mágnes matrica
Csak felteszem - leveszem!
Nyom nélkül eltávolítható reklámfelület, változatos méretben és formában
7 500 Ft-tól
Tudj meg többet
Standard Roll up
A kötelező alapfelszereltség
Mutasd meg magad bárhol, bármikor!
21 081 Ft-tól
Tudj meg többet
Classic ezüst megállítótábla
Kétoldalas cserélhető plakátos kivitel
A hatékony "vevőfogó" cserélhető felülettel
20 093 Ft-tól
Tudj meg többet
Házunk tájáról
A Molino24 blog-magazinja
Meleged van? Adunk egy tippet
Meleged van? Adunk egy tippet
Jégvilág Nyíregyházi Állatkert
Tudj meg többet
Milyen a nyomdaipar jövője -
Milyen a nyomdaipar jövője -
Innovációk és trendek a DRUPA2024-en
Tudj meg többet
Pista  szereti az "Erős" méreteket
Pista szereti az "Erős" méreteket
- így készül két nagy méretű molinó!
Tudj meg többet
© Copyright 2023 Pezsgő Party Kft. Minden jog fenntartva!
Arculat, honlaptervezés: Kreatív Vonalak és Perspex