Meleged van? Adunk egy tippet

Jégvilág Nyíregyházi Állatkert

Mézes Bernadett
Mézes Bernadett
2024-06-25 09:30
A hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszott, egyre nagyobb a páratartalom ilyenkor az ember azt se tudja, hova meneküljön, hogy egy kis enyhet adó hűst találjon. Nekünk van egy jó ötletünk…. a sarkkör…, hogy messze van? Biztos?

Szerencsére már nem kell több ezer kilométert utazni, mert Nyíregyházán megnyílt a sarkkörök élővilágát bemutató JÉGVILÁG. És hol jövünk mi a Molino24 a képbe? Az Európában is egyedülálló technikai megoldásokat alkalmazó épületben és a 2 hektáros kifutórendszerben a Molino24 munkája is megnézhető. A mindenki által ismert jegesmedvék, pingvinek mellett hazánkban még soha nem látott ritka sarkköri állatfajokat ismerhetünk meg.
Magyarország legnagyobb vidéki állatkertjében 3 évvel ezelőtt kezdődött meg a nem kis kihivást jelentő munka. Hogy csak egy megoldandó problémát említsünk a Jégpalota többszáz négyzetméter felületét speciális üvegtáblák borítják, míg belül van olyan hely, ahol 0 Celsius alatti hőmérsékletet kell tartani és esik a hó, egész nap!! Ez egy ilyen 30-35 fokos nyári napon bizony, nem kis mérnöki feladatot jelent. A kiállítás használja a virtuális technológiát is: így nézhetjük meg például a 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot, de VR tengeralattjáró segítségével merülhetünk le a jeges tengerekbe is.
A 4 méter mély látványmedencékben azt is megtudhatjuk, hogy mit csinál a jegesmedve a víz alatt. De a "Klíma Kamra" például az inuitok világát idézi fel, még a jeges szelet is érezhetjük az arcunkon. Az ismeretek átadása mellett a szórakoztatás is része volt a tervnek így készült el a "Szágudó Folyó" hullámvasút. Itt egy „fatörzs” alakú hajót a folyó sodrása vezet és végig visz minket a parkon. Ennek az útnak az egyik fontos elemét például Mi készitettük, de máshol is találkozhatsz a munkánkkal.

2023 nyarán kezdtük el - alvállalkozó megbízásából - a konkrét statikai tervek, látványtervek alapján a videon is látható óriás nyomtatott molinó tervezését és gyártását. Ahol nem is gyártás volt a nagy feladat, hanem inkább a tervezés. Ugyanis el kellett érni, hogy a molino – ami egy hőre változó valamennyire, rugalmas anyag - megfelelően legyen rögzítve ahhoz, hogy a hajók által felfröccsenő vizet hatékonyan visszavezesse a folyó medrébe, illetve később a szerkezet cseréje nélkül a nyomat változtatható legyen. Végül a trapéz alakú molino 22 méter széles és közel 8 méter magas lett és egy drótkötélpályát alakítottunk ki. Oly módon, hogy a hátsó falba dübelek segítségével tartókonzolokat rögzítettünk. Majd ezekbe a konzolokba karabinerek és gumikötelek segítségével sikerült a megfelelő - se túl laza, se túl szoros - feszítést elérni.

null

A "Száguldó Folyó" további szakaszain is látható a kezünk nyoma, mivel a hullámvasút több helyen is az épület körül a magasba fut, ezért a megbízók szerették volna, ha az épület gépészeti elemei a szemek elől elrejtve maradnak. Azért csupán, hogy az élményt, a park sarkköri érzetét ne rontsák, több takaró elemet is terveztek. Az egyik ilyen részen például 60 méter hosszan horganyzott és porfestett fém szerkezetre egyszínű mesh hálót helyeztünk ki. A mesh hálóra azért esett a választás, mert így a magaslat miatti erősebb szélmozgásnak is hatékonyan ellenáll majd az anyag, ugyanakkor a kívánt takaró hatást elértük vele. A "Száguldó Folyó" több pontján is hasonló megoldással alkalmaztunk belátás elleni mesh hálókat, de ott a vasszerkezetre alumínium profil került és un. kéderszalagos behúzással feszítettünk az anyagot.

A több lépcsőben zajlott telepítési munkánk idén tavasszal fejeződött be. Május 17-én pedig megnyitott a Jégvilág és már az első hétvégén 20.000 látogató nézte meg a parkot. Ebben a nagy melegben érdemes csak igazán ide látogatni, hiszen már csak a látvány is hűsitőleg hat ránk! Ti mikor mentek?

null
Legfrissebb cikkek
Mi az a banner?
Mi az a banner?
Tudj meg többet
Ilyen matrica kell neked, ha elektromos autó pályázaton nyertél
Ilyen matrica kell neked, ha elektromos autó pályázaton nyertél
Tudj meg többet
Villámgyors kivitelezés
Villámgyors kivitelezés
Tudj meg többet
Kiállításra készülöknek
Kiállításra készülöknek
Tudj meg többet
Legnépszerűbbek
Molino készítés, molinó gyártás, reklámponyva
Villámgyors molinó nyomtatás!
1 munkanap alatt, többféle alapanyagra is kérheted
2 300 Ft-tól
Tudj meg többet
Cégtábla, reklámtábla - sík
A cetlik ideje lejárt!
Találd meg a tökéletes, szemet gyönyörködtető táblát üzeneted közvetítésére
6 175 Ft-tól
Tudj meg többet
Autómágnes, mágnes matrica
Csak felteszem - leveszem!
Nyom nélkül eltávolítható reklámfelület, változatos méretben és formában
7 500 Ft-tól
Tudj meg többet
Standard Roll up
A kötelező alapfelszereltség
Mutasd meg magad bárhol, bármikor!
21 081 Ft-tól
Tudj meg többet
Classic ezüst megállítótábla
Kétoldalas cserélhető plakátos kivitel
A hatékony "vevőfogó" cserélhető felülettel
20 093 Ft-tól
Tudj meg többet
Házunk tájáról
A Molino24 blog-magazinja
Meleged van? Adunk egy tippet
Meleged van? Adunk egy tippet
Jégvilág Nyíregyházi Állatkert
Tudj meg többet
Milyen a nyomdaipar jövője -
Milyen a nyomdaipar jövője -
Innovációk és trendek a DRUPA2024-en
Tudj meg többet
Pista  szereti az "Erős" méreteket
Pista szereti az "Erős" méreteket
- így készül két nagy méretű molinó!
Tudj meg többet
© Copyright 2023 Pezsgő Party Kft. Minden jog fenntartva!
Arculat, honlaptervezés: Kreatív Vonalak és Perspex