Március 15. Tinta és Papír

– A magyar szabadság nyomtatott hangjai

Mézes Bernadett
Mézes Bernadett
2024-03-14 12:38
Március 15-e a magyarok számára nem csupán egy dátum a naptárban. Ez a nap a függetlenség, a szabadság és az összetartozás ünnepe. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelöli, amikor a magyar nép fellázadt az osztrák uralom ellen, és hangot adott azon vágyának, hogy saját sorsa felett rendelkezhessen.
De hogyan örökítette meg ezt a történelmi momentumot a nyomdavilág és a plakátok művészete?

A történetünk a XIX. század közepén kezdődik, egy olyan korban, amikor a nyomdai technológia még gyerekcipőben járt. Az információterjesztés elsődleges eszközei a kézzel írott levelek és a korlátozott példányszámú, költséges könyvek voltak. Az 1848-as események azonban gyors és hatékony kommunikációt igényeltek, amit a korabeli nyomdatechnikával – elsősorban a litográfiával – már lehetővé tett a technológia.

Mit kiván a magyar nemzet
Mit kiván a magyar nemzet

A forradalom és szabadságharc idején a plakátok különösen fontos szerepet töltöttek be. A plakátok, kisebb szórólapok gyorsan terjeszthető, látványos üzeneteket hordoztak, amelyek képesek voltak felkelteni az emberek figyelmét és mozgósítani őket. A magyar történelem egyik legfontosabb plakátja a Nemzeti dal és a „Mit kiván a magyar nemzet” 12 pontja. Ennek első változatát Irinyi József fogalmazta meg, majd Jókai Mór a nép által megérthető magyarázattal alakította át a szöveget. A Pilvax-kör a bécsi forradalom hírére még átdolgozta ezt és március 15.-én a Nemzeti Dallal együtt vitték a Landerer és Heckenast nyomdába. Ezután a versből és a 12 pontos plakátból is több ezer példányt osztottak szét a nép között. A plakátokon a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség jelszavak is szerepeltek. Így ezek az „alkotások” nem csupán tájékoztatásul szolgáltak, hanem összekovácsolták a nemzetet, erősítve az összetartozás és az ellenállás szellemét.

A legöregebb reklámeszköz?!

Petőfi-ék jól felismerték, hogy ez az eszköz gyors és hatékony kommunikációt tesz lehetővé. A plakát, az egyik legősibb „reklámeszköz”. Az első sokszorosított nyomatokat, „plakátokat” VI. században a kínaiak gyártották még fametszetek segítségével. Ezt követte a rézmetszet, rézkarc, acélmetszet később a kőnyomat (litografia) majd az aquatinta alkalmazása a sokszorosítás során. Ma pedig a digitális technikáknak köszönhetően kis példányszámban is csúcs minőség gyártható. Ezen technikák fejlődésével és a fokozott árutermelés kialakulása miatt a plakátok eredményességét gyorsan felismerte a kereskedelem és a vállalkozások eszközeivé is váltak. Ahogy régen, úgy most is hatékonyan képes üzenetet közvetíteni, egy jó kép és egy jó mondat azonnal megragad bennünk!

Egy kis plakáttörténelem
Egy kis plakáttörténelem

Az első illusztrált plakát a XVII. században keletkezett, de színes plakát csak 1865 után készült. A plakátművészetben két kiemelkedő alakot kell mindenképp megemlíteni Jules Chéret a XIX század 90-es éveiben alkotott és az első olyan művész volt, aki egyedül ezt a technikát választotta művei közlésére. Ő az európai plakátművészet első képviselője. A másik művész az 1800-as évek végén, félreismerhetetlen stílussal alkotta műveit és a kereskedelmi plakátokat emelte művészi színvonalra ő Henri de Toulouse-Lautrec. Az első világháború után a plakátművészet meglódult a második világháború után pedig főként a politikai színtéren bizonyított, hazánkban pláne. De a plakátok lényegre törő stílusát, figyelemfelkeltését mai napig használjuk! Akit mélyebben érdekel a plakátművészet témája, az szerencsére könnyű helyzetben van. A téma rajongói számos internetes oldalt és információt biztosítanak a mélyebb tudás megszerzésére.

Plakát Ma?
Igen!

A technológia fejlődésével egyre újabb és újabb módszerek állnak rendelkezésre a kommunikációra, ám a nyomtatott szó ereje, a képek és a színek nyelvezete továbbra is mélyen, emberi módon képes megérinteni és mozgósítani minket. És bár a plakátok nem maradandóra készülnek: tervezzük, nyomtatjuk, felragasztjuk majd ráragasztunk újabbat vagy cseréljük, azért egy biztos, a mai ember gondolatainak formálására is nagy hatással tud lenni. Gondoljunk csak az óriásplakátokra, biztos hogy vettünk már valamit csupán azért mert láttuk-olvastuk egy plakáton! Ezért használd bátran saját céged kommunikációjánál is!

Március 15.

E napon, március 15-én pedig ne feledkezzünk meg, arról a különleges szerepről sem, amelyet a plakátok és a nyomdai technológiák játszottak és játszanak ma is nemzetünk történelmében. Ez a nap emlékeztet bennünket arra, hogy a szabadság eszméje -amint a tintával, papírra került-, örök és megmásíthatatlan marad! Legyen ez a nap a szabadság, a bátorság és az összetartozás ünnepe.

null
Legfrissebb cikkek
Molino24 - Nem látszol? Nem játszol!
Molino24 - Nem látszol? Nem játszol!
Tudj meg többet
Választás 2024
Választás 2024
Tudj meg többet
Ha „füstöl a radiál!”
Ha „füstöl a radiál!”
Tudj meg többet
Reklámtáblák, cégtáblák jelentősége és alapanyagai
Reklámtáblák, cégtáblák jelentősége és alapanyagai
Tudj meg többet
Legnépszerűbbek
Molino készítés, molinó gyártás, reklámponyva
Villámgyors molinó nyomtatás!
1 munkanap alatt, többféle alapanyagra is kérheted
2 300 Ft-tól
Tudj meg többet
Cégtábla, reklámtábla - sík
A cetlik ideje lejárt!
Találd meg a tökéletes, szemet gyönyörködtető táblát üzeneted közvetítésére
6 175 Ft-tól
Tudj meg többet
Autómágnes, mágnes matrica
Csak felteszem - leveszem!
Nyom nélkül eltávolítható reklámfelület, változatos méretben és formában
7 500 Ft-tól
Tudj meg többet
Standard Roll up
A kötelező alapfelszereltség
Mutasd meg magad bárhol, bármikor!
21 081 Ft-tól
Tudj meg többet
Classic ezüst megállítótábla
Kétoldalas cserélhető plakátos kivitel
A hatékony "vevőfogó" cserélhető felülettel
20 093 Ft-tól
Tudj meg többet
Házunk tájáról
A Molino24 blog-magazinja
Vállalkozóként is kezdd okosan a 2024-es évet!
Vállalkozóként is kezdd okosan a 2024-es évet!
Tudj meg többet
Új arculat - új weboldal
Új arculat - új weboldal
Tudj meg többet
Mitől lesz ütős egy molinó?
Mitől lesz ütős egy molinó?
Tudj meg többet
© Copyright 2023 Pezsgő Party Kft. Minden jog fenntartva!
Arculat, honlaptervezés: Kreatív Vonalak és Perspex