Close
Giclée nyomtatás View larger

Giclée nyomtatás

A legmagasabb minőségű művészi nyomtatás, reprodukció nyomtatás

Több Információ

Információ

Giclée printing, Fine art printing, mik ezek a fogalmak?
Magas minőségű fekete fehér fotónyomtatásMagas minőségű grafika nyomtatásGiclée festővászon nyomtatás, festmény reprodukció

Ezek a digitális nyomtatás ágazat legmagasabb minőségi igényeit is kielégítő technológiái. Művészi minőségű nyomtatással lehet csak olyan festmény reprodukciókat, fotóművészeti alkotásokat gyártani melyek a káprázatos nyomat minőség mellett színhelyességet és évtizedes tartósságot is biztosítanak. Elsősorban galériák, múzeumok és fotóművészeti kiállítások igénylik ezt a fajta minőséget, de a reprodukciós lehetőség valamint a tartósság miatt festők is számtalan előnyét élvezik. Mivel a múzeumi minőségű nyomtatás nincs standard paraméterekkel definiálva, ezért a nyomdai területen dolgozó vállalkozások sajnos rugalmasan kezelik és olyan alapanyagok és géppark háttérrel ajánlanak Giclée nyomtatás szolgáltatást melyek laikus ügyfél számára már tökéletesnek tűnnek, de nem feltétlenül felelnek meg az összes kritériumnak.

Mi az a Giclée nyomtatás?

A Giclée francia szó, nyers fordításban a jelentése "fröcsköl". Ez a szó a tintasugaras nyomtatásra utal. Kizárólag tintasugaras nyomtatással -annak a legmagasabb minőséget biztosító gépeivel- érhető el az a felbontás és színtartomány amivel egy művészi alkotást pl. festményt vagy fényképet reprodukálhatunk. A reprodukció szinte megszólalásig hasonlít az eredeti alkotásra. A technika fejlődésével a legjobb tintasugaras nyomtatók ma már nem csak a hagyományos 4 alap nyomdai színből (ciánkék, bíbor, sárga, fekete) hanem további színekből is dolgoznak a nagyobb színtér elérése érdekében. a  A Giclee nyomtatás több követelménnyel rendelkezik:

- A mű digitalizálása
Festmény digitalizálás
Digitalizálás nélkül, már meglévő nyomtatható fájl esetén is megvalósul a fent részletezett magas minőségű nyomtatás viszont csak akkor garantálható a tökéletes reprodukció (amennyiben a cél a megszólalásig hasonló művészi nyomat) ha az alkotást digitalizáljuk. Ez a digitalizálás nem azonos egy asztali szkennerrel vagy egy térképészeti célra tervezett tekercses A0-ás szkennerrel és szintén nem megfelelő egy normál digitális fotó készítése sem, legyen az akár a legdrágább tükörreflexes fényképezőgép. Egy minőségi reprodukcióhoz konzisztens műtermi körülmények és nagyfelbontású (akár több mint 50 megapixel) digitális hátfal szükséges.

- Certifikált papír, festővászon, művészpapír alapanyagok
Canson festővászon, Canson fotópapír, művészpapírISO 9706 kozerváló múzeumi minőségű nyomtatás Savmentes festővászon, savmentes fotópapír Canson logo

Nem elég a nagy felbontás és a kiváló színek. Nem csak ezek egy művészi nyomat jellemzői, hiszen egy jó minőségű poszter print is tudja mind ezt. Egy művészi nyomtatás csak olyan hordozóra történhet, amely biztosítja a fakulás és sárgulás mentes hosszú élettartamot. Sokan nem is tudják, hogy nem csak az UV sugárzás károsítja a nyomtatott színeket. A legtöbb nyomathordozó savas közege is káros hatással van a nyomtatott giclée kép színeire és a papír fehér színére egyaránt. A fine art printing alapanyagok "savmentesek" (pontosabban PH semleges kémhatásúak) valamint biztosítják a több évtizedes, akár 100 éves élettartamot. A pontos élettartam adatokat a Wilhelm Research intézet speciális napsugárzást imitáló berendezésekkel határozza meg melyről certifikáció is készül. A teszt mindig nyomathordozó - festék együttes alkalmazásával készül, tehát a certifikált élettartam csak a megfelelő alapanyag és nyomtatófesték párossal együtt érhető el!

- Certifikált pigmentes festék és 12 színes nagyformátumú nyomtatók
12 szín nyomtatás
A hosszú élettartamú médiákat már részleteztük de ez sem ér sok mindent ha a nyomtató festék pár hónap után kifakul. A művészi nyomtatási kategóriában csak a megfelelő pigmentes festék képes ellenállni az UV sugárzásnak. Az élettartam adatok szintén a Wilhelm Research vagy más hasonló laboratórium által kerülnek certifikálásra és kizárólag a fentebb említett minőségi fine art alapanyagok együttes alkalmazásával érhetők el. A HP, Canon és Epson márkák a piacvezetők a giclée nyomtatásra szánt vízbázisú tintasugaras nyomtatók pigmentes festékek fejlesztésében. A hagyományos 4 színes nyomtatási rendszerekkel ellentétben a legmagasabb minőséget a 11 és 12 színes festékrendszert használó nyomtatók biztosítják. Ezeknél a rendszereknél a nyomtató nem csak a hagyományos 4 nyomdai alapszínből keveri ki a képen látható színeket hanem további "extra" színek (piros, narancs, kék és zöld) is segítenek a kiterjesztett színterjedelem elérésében.

A fenti tollas mintakép olyan színadatot tartalmaz, amely a nyomtatáskor csak a plusz extra festék színekkel varázsolható elő a papíron. Ezt kizárólag az Epson 11 színes HDR színkészlete valamint a Canon és a HP 12 színű rendszerei képesek megjeleníteni. Más 4, 6 vagy 9 színes nyomtatókkal is kiváló végeredmény születik, de pl. a narancs színnél "megreked" a narancs árnyalat egy szinten mert ezek a nyomtatók a narancs színt sárga és bíbor keverékéből állítják elő. A HDR színkészlet direkt narancs festéke további magasságokba emeli a látványt extrém élénk vibráló színezetet létrehozva.
(megjegyzés: A 11 és a 12 színű rendszerek nem módosítják, szaturálják az eredeti képet! Csupán egy élénk színű képnél kihozzák belőle a maximumot. Semleges, pasztell színeknél a különbség nem tapasztalható.)

A szélesebb színspektrum mellett a fekete színből is több változat található ezekben a nyomtatókban, szürke és halvány szürke melyek fotóművészeti kiállításra alkalmas fekete-fehér nyomtatást tesznek lehetővé.

- Színkalibrált rendszer, színhelyes ICC profilok

A digitalizálás (szkennelés vagy fotózás) és a nyomtatás is mit sem ér ha nem az elvárásnak megfelelő színeket reprodukálunk. A színhelyesség érdekében egyedi ICC profilokat kell használni. A digitalizálásnak a nyomtatónak és az alapanyagnak egy komplett rendszert kell alkotni.

Kinek ajánljuk?

Festőművészek:
Nem feltétlenül csak kiállításra! Az eredeti mű (festmény) másolata plusz bevételi forrást eredményezhet a szerzőnek, főleg ha a másolatok szignózásra is kerülnek és limitált sorozatban kerülnek értékesítésre. Így szélesebb körnek lesz lehetősége megismerni és megvásárolni a művet olcsóbban. Néhány festő ügyfelünk tovább festi a reprodukciót így további értéket ad a nyomathoz, ami ez után már bőven egy fine art poszter nyomat minőségén felül de még egy eredeti festmény költségén alul helyezkedik el.
Kértek már tőlünk emléknyomatot is, ekkor a festő a már eladott műről kért egy másolatot melyet emlékben tartott meg magának.
Fotóművészek, grafikusok és bárki aki szereti a minőséget!
Ha fotózással vagy digitális grafikával foglalkozol és úgy érzed, hogy az általad képviselt színvonalat másoknak is be szeretnéd mutatni akkor galériákban vagy más intézményekben (vagy akár kezdésnek szórakozó helységekben, üzletekben!) állítsd ki a képeidet! A kiállításhoz is magas minőségű nyomtatás szükséges amire a Giclée nyomtatás több mint elegendő. A nyomatot hordozó lemezre is tudjuk kasírozni vagy be tudjuk keretezni!

" A Molino24-el nagyon szeretek együtt dolgozni, mert a csapatuk mindig segítőkészen állnak a kéréseimhez.
Képzőművészként mindig nagyon kritikusan nézem a munkákat. Olyat még nem tudtam kérni, amit
ne teljesítettek volna szépen, időre pontosan, minőségben!
Mindenkinek csak őket ajánlom! Próbálják ki, nem fognak csalódni!
Tisztelettel:
LAMBING ALEX
www.lambing.hu "

Giclée nyomtatás szolgáltatásunk Galériáknak, múzeumoknak és művészeknek

Digitalizálás: Kompromisszum mentes csúcsminőségű digitalizálás stúdió körülmények között analóg és digitális hátfalakkal. Maximálisan 304dpi felbontású 242x300cm-es kópia!
Árak: 20000 Ft-tól/kópia. Egy felvétel magában foglalja az utófeldolgozást, retusálást is (szösz, porszem, oda nem illő apró karc vagy szakadás eltávolítása).

Nyomtatás: A világ legjobb nyomtatóit használjuk melyek ma elérhetők a giclee nyomtatáshoz! 11 és 12 színes nagyformátumú Epson és HP nyomtatók maximum 152cm nyomtatható tekercs szélességgel, briliáns nyomatminőséggel és színhelyes ICC profil - festék - nyomathordozó kombinációval. A fine art nyomtatáshoz kizárólag a 450 éves múltra visszatekintő Canson papír és festővászon alapanyagokat használjuk. Certifikált savmentes, pufferelt anyagok!

Alapanyag Ár nyomtatva
5m2 alatt Áfa nélkül
Ár nyomtatva
5m2 felett Áfa nélkül
Canson PhotoGloss Premium RC 270g savmentes fényes fotópapír
művészi fotókhoz
8000 Ft/m2 6500 Ft/m2
Canson PhotoSatin Premium RC 270g savmentes szatén fotópapír
művészi fotókhoz
 8000 Ft/m2 6500 Ft/m2
 Canson Baryta Photografique bárium-szulfátos fotópapír
elsősorban fekete-fehér nyomtatáshoz
9000 Ft/m2  7800 Ft/m2
 Canson Museum Pro 385g 100% pamut festővászon
nagy felbontású festményekhez és fotókhoz
 9800 Ft/m2  8000 Ft/m2

Utófeldolgozás: A nyomtatott képnek különfélébb módon tudunk még további esztétikai értéket adni:
- Képkeretezés saját képkeretező gépparkunkkal (fotó és vászon nyomtatokat)
- Laminálás vákuumos meleglaminálással, savmentes laminálófóliákkal (csak fotónyomatokat)
- Ragasztómentes vákuum kasírozás táblára (csak fotónyomatokat)
- Plexikép (csak fotónyomatokat)

Giclée nyomtatás rendelés

Close